2026 Yılında Kağıt Fatura Dönemi Sona Eriyor!
Kağıt Fatura Kullanımı Tarih Oluyor!
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından düzenlenecek faturaların, 1 Ocak 2025 ila 31 Aralık 2025 tarihleri arasında vergiler dahil toplam tutarının 3 Bin TL’yi aşması halinde; 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu oldu.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:509)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:573) 12 Kasım 2024 tarihli ve 32720 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan düzenlemelerle e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye uygulamalarına zorunlu geçişte kapsam genişledi. GİB'in yayınladığı yeni Tebliğ ile elektronik belgelere ait pek çok yeni düzenleme de yapıldı. Bu kapsamda:
- 1 Ocak 2025 - 31 Aralık 2025 tarihleri arasında, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarı 3.000 TL’yi aşması halinde, bu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu dolu.
- 1 Ocak 2026 itibarıyla, tutar sınırı olmaksızın tüm faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu oldu.
- e-Arşiv Fatura zorunluluğu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için 2025 e-Arşiv Fatura Düzenleme Sınırı Nedir? e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor? yazımızı okuyabilirsiniz.
- İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS)'ne geçiş zorunluluğu olan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 yılı ve müteakip hesap dönemlerinde 1 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunludur.
- e-İrsaliye zorunluluğu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için 2025 e-İrsaliye Zorunluluğu Kimleri kapsıyor? İDİS e-İrsaliye Zorunluluğu Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
- Bankalara ek olarak finansman şirketleri, tasarruf finansman şirketleri ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemlerine istinaden isteğe bağlı olarak 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-Dekont uygulamasına dahil olabilecekler.
- Gider pusulasının elektronik ortamda düzenlenebilmesinin kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması maksadıyla belgenin taraflarca ıslak imza ile imzalanması yerine tarafların bilgilerinin elektronik ortamda veya iletişim araçları yoluyla doğrulanabilmesi yönünde düzenleme yapıldı.
- Müstahsil makbuzunun elektronik ortamda düzenlenebilmesinin kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla belgenin taraflarca ıslak imza ile imzalanması yerine tarafların bilgilerinin elektronik ortamda ya da iletişim araçları yoluyla doğrulanabilmesi yönünde düzenleme yapıldı.
- GİB bilgi sistemleriyle doğrudan entegre bir yapıda e-Belge uygulamalarını kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden kullanmak isteyen mükellefler, belirli şartları karşılamaları durumunda bu entegrasyondan yararlanabileceklerdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen bu şartlar arasında, mükelleflerin faaliyet konusu, mükellefiyet süresi, vergi durumu, şirket veya mükellefiyet türü, aktif veya öz sermaye büyüklüğü, brüt satış hasılatı (veya satış ve gayrisafi iş hasılatı), sektör, düzenlenen belge sayısı ve bilgi işlem altyapısı gibi unsurlar yer almaktadır. Başvuruları uygun bulunan mükellefler, gerekli entegrasyonu sağlamak koşuluyla bu sistemden faydalanabileceklerdir.
- e-Belgelerin oluşturulması, imzalanması, iletilmesi ve saklanması ile ilgili sistem ve yazılım gereksinimlerine dair usul ve esaslar, ilgili kanun, tebliğ, Bakanlık ve Başkanlık tarafından yayımlanan kılavuzlarla belirlenmiştir. Bu kurallara aykırı davrandığı tespit edilen özel entegratörlere ise, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır.
- İzinleri iptal edilen özel entegratörlerin, iptale konu olan özel entegratörlük başvuruları, izin iptal tarihinden itibaren bir yıl geçmeden değerlendirilmeyecektir.
- Söz Konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.